UPTR: 8 miljoen EUR aan kilometerheffing in Wallonië was illegaal

De verhoging van de tarieven van de kilometerheffing, die in Wallonië op 1 juli 2023 van kracht werd, was illegaal. Dat meent UPTR omdat deze tariefvehoging pas op 12 september 2023 in het Belgische Staatsblad werd gepubliceerd.

De beslissing om de tarieven te verhogen werd beslist door de Raad van Bestuur van Sofico op 27 januari 2023. Deze beslissing werd pas op 15 juni 2023 goedgekeurd door de Waalse minister van Mobiliteit en Infrastructuur, Philippe Henry (Ecolo). Echter werd deze goedkeuring pas gepubliceerd in het Belgische Staatsblad op 12 september 2023! Overeenkomstig de regels inzake publicatie van regelgeving, treden deze pas in werking 10 dagen na publicatie. “Tussen 1 juli en 2 september ontbrak iedere legale basis voor de verhoging van de kilometerheffing”, zegt Michael Reul, directeur van UPTR.

Hij raamt het onterecht geïnde bedrag op meer dan 8 miljoen euro: “UPTR vraagt dan ook aan minister Henry om de gevolgen te dragen van de slechte werking van de diensten waarvoor hij politiek verantwoordelijk is, maar in plaats van zijn ontslag te vragen, dringt UPTR er bij hem op aan om aan SOFICO de – automatische – terugbetaling op te leggen van alle onrechtmatig geïnde bedragen, vermeerderd met wettelijke rente tegen het toepasselijke tarief van 12% / jaar.” UPTR heeft voor haar leden een standaardbrief met verzoek tot terugbetaling opgesteld die naar SOFICO gestuurd kan worden.

 

 

 

Lees alles over UPTR

UPTR

video

UPTR ontmoet kmo transport en logistieke ondernemingen

UPTR is de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke ondernemers die de Belgische Transport- en Logistieke ondernemers vertegenwoordigd op een regionaal, nationaal en Europees niveau. UPTR biedt een brede waaier van diensten en juridische bijstand aan en dit alles om de administratieve last van de transport- en logistieke ondernemingen van vandaag te verminderen. “Onze leden […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo