TLV krijgt in hoger beroep gelijk in zaak tegen Hytchers

In januari 2020 kondigde kledingketen JBC aan dat het de retourstromen van zijn e-commerce leveringen zou laten uitvoeren door particulieren, via het platform van de Luikse start-up Hytchers. Omdat de Vlaamse transport- en logistieke federatie TLV dat in strijd vond met de regels rond goederentransport en ook de daarbij betrokken tussenpersonen, spande het een rechtszaak in kortgeding aan tegen Hytchers en JBC. Oorspronkelijk ving het midden vorig jaar bot, maar in hoger beroep krijgt het nu toch gelijk.

TLV vond dat Hytchers met zijn activiteiten moest voldoen aan de regels die gelden voor het gereglementeerde beroep van vervoerscommissionair, en dat de particulieren die via Hytchers pakjes transporteren met een motorvoertuig met een laadvermogen van meer dan 500 kg moeten voldoen aan de wetgeving van vervoer voor derden. JBC schortte de samenwerking met Hytchers op in afwachting van de uitspraak in het kortgeding, maar startte die na de oorspronkelijke uitspraak niet terug op.

Dwangsom

Het hoger beroep van TLV was dus gericht aan het adres van Hytchers, dat nu dus wel veroordeeld wordt. Dat Hytchers zich in tussentijd liet erkennen als speler in de platformeconomie, doet volgens de rechter niets af aan het feit dat het bedrijf zich moet houden aan de regels rond het organiseren van het goederentransporten. Het bedrijf krijgt nu 30 dagen om zich in regel te stellen, ofwel door te voldoen aan de regels die gelden voor vervoerscommissionairs, ofwel door zijn activiteiten stop te zetten. De rechter sprak ook een dwangsom uit van € 1.000 per dag dat Hytchers in overtreding blijft na de periode van 30 dagen na de uitspraak (in dit geval 24 april).

TLV is bij monde van Lode Verkinderen uiteraard blij met de uitspraak, en ziet het als een precedent om andere spelers die gelijkaardige activiteiten uitvoeren een halt toe te roepen. Zelfs al zou Hytchers, bijvoorbeeld door extern vakbekwaamheid te sourcen, een vergunning als transportcommissionair bekomen, dan nog doen de particulieren die via het platform pakketjes vervoeren dat in strijd met de regels rond vervoer voor derden. En daarmee kan ook Hytchers in de problemen komen. Wordt vervolgd…

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo