TVM België huldigt twee ‘Diamanten Ridders van de Weg’

Verzekeraar TVM heeft de gewoonte om chauffeurs te huldigen die 3, 5 of 10 jaar zonder het minste ongeval hebben gereden (en 2023 is een recordeditie), maar 20 jaar zonder ongeval is een uitzonderlijke prestatie. En dat is precies wat Dirk De Groodt en Stefaan Lannoo hebben bereikt door gekroond te worden tot ‘Diamanten Ridders van de Weg’.

Dirk De Groot is 58 jaar en rijdt al sinds 1989 op vrachtwagens. Sinds 2000 is zijn werkgever Schenk Tanktransport, die hem nachttransporten met atmosferische gassen toevertrouwt. Hij vervoert die in de Benelux en af en toe ook in Frankrijk en Duitsland. Dirk vertrekt meestal rond 18.00 uur van huis en komt de volgende ochtend pas om 6.00 uur terug, waarna hij steevast een warme maaltijd nuttigt. “Een biefstuk om 6 uur ’s ochtends is niets bijzonders! Van warm eten word je slaperig en dat is niet aan te raden als je ’s nachts werkt”, legt hij uit.

Maar hoe slaagt hij er al 20 jaar in om ongelukken te vermijden? “Het betekent heel veel anticiperen en je vooral niet opjagen in het helse verkeer. Vroeger had je spitsuren maar nu is het continu druk, en dan vooral in de grootsteden Brussel en Antwerpen. Ik ben heel fier dat ik deze mijlpaal heb bereikt. Zowel mijn vader, broers als zussen rijden met een vrachtwagen of een bus. Het stond dus in de sterren geschreven welk pad ik zou bewandelen. Ik dank TVM Belgium voor de erkenning, hopelijk zet het anderen aan om ook de stap te wagen om vrachtwagenchauffeur te worden, want het is en blijft de schoonste job die er is. Jammer dat slechts weinigen zich geroepen voelen om het effectief te doen.”

Toch begrijpt Dirk waarom het beroep van vrachtwagenchauffeur soms een beetje beangstigend kan zijn: “De vele regels, de administratieve rompslomp en de hoge boetes als je een formulier niet goed invult, het is genoeg om veel chauffeurs aan het twijfelen te brengen.”


Stefaan Lannoo is 49 jaar. Het was zijn vader, ook een vrachtwagenchauffeur, die gaf de microbe al heel vroeg door. Stefaan rijdt al 30 jaar en heeft zijn eigen transportbedrijf Turbotrans. Hij vervoert vooral oud papier en karton van en naar de haven van Zeebrugge, maar rijdt ook veel in West-Vlaanderen. Hij heeft ook internationaal transport gedaan, maar blijft nu liever dichter bij huis. Gemiddeld werkt hij van 5 tot 19 uur.

Stefaan Lannoo: “Vrachtwagenchauffeur zijn is een passie. Het moet in je bloed zitten en bij mij mag je dat ook letterlijk nemen. Toen ik het bedrijf van mijn ouders overnam, wist ik dat ik dit mijn hele leven zou blijven doen. Het is de mooiste job ter wereld, met de nodige vrijheid, maar je moet het wel met plezier doen. Dat TVM Belgium aandacht schenkt aan mijn 20 jaar schadevrij rijden, is een mooie erkenning. De bekroning ervan vind ik heel bijzonder. En ik keek er ook heel erg naar uit om deze mijlpaal te bereiken. Eigenlijk rijd ik al 28,5 jaar ongevalvrij, maar ik ben pas 20 jaar klant bij TVM Belgium, en dan tellen die voorgaande jaren niet he.”

Zijn tips om ongevalvrij te rijden zijn: rustig rijden, je vooral niet laten opjagen in het helse verkeer en je op elk moment als een verantwoord chauffeur gedragen. Maar meteen lanceert hij ook een warme oproep aan de overheid om vrachtwagenchauffeurs een hart onder de riem te steken bij het uitoefenen van hun job. Er is immers hoge nood om in de broodnodige uitrustingen te voorzien zoals een proper toilet en douche, naast een veilige slaapplek.

Frank Van Nueten, Managing Director van TVM Belgium, is vol bewondering voor de prestaties van Dirk en Stefaan: “Het is per uitzondering dat we een Diamanten Ridder vieren want 20 jaar schadevrij rijden is echt heel uniek, vooral als je weet dat slechts drie op 1000 vrachtwagenchauffeurs erin slagen om 10 jaar ongevalvrij te rijden. Met de viering van zowel Dirk als Stefaan tellen we vandaag nog maar vier Diamanten Ridders in België.”

Lees alles over TVM Belgium

TVM Belgium

video

TVM Ridders van de Weg 2021 – Passion4Trucks Roadshow

Net als in 2020 heeft TVM Belgium besloten zijn ridder te selecteren in het kader van het programma passion4Trucks van Transportmedia. De finale vond deze zaterdag plaats, en Jean-Pierre Mees heeft na een spannende finale de titel van Gouden Ridder van de Weg 2021 veroverd. De volledige reportage wordt eind juni en begin juli op […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo