Volvo Trucks steeds ambitieuzer met elektrisch gamma

Met 59 geregistreerde elektrische trucks in 2023 was Volvo Trucks de onbetwiste leider in deze zeer specifieke niche. In 2024 wil Volvo Trucks België 5% van zijn totale verkoop realiseren met zijn zero-emissie gamma.

In 2023 bleef Volvo Trucks marktleider voor bakwagens met een marktaandeel van 25%, maar op de trekkermarkt verloor het Zweedse merk wat terrein aan DAF. Pieter Thienpont (Sales Director) wijt dit aan de verschillende positionering van de twee merken, waarbij Volvo Trucks zich meer richt op kleine en middelgrote wagenparken dan zijn Nederlandse concurrent.

Aan de andere kant heeft Volvo Trucks op het gebied van elektrische aandrijving momenteel een marktaandeel van 51% in België, met 59 verkochte voertuigen in 2023. Het is ook interessant om een vrij harmonieuze mix van bestellingen van grote vloten (DFDS, Holcim) en kleine en middelgrote transportbedrijven te zien. De door Vlaanderen ingevoerde stimulansen hebben zeker hun rol gespeeld, ook al profiteren de openbare vloten er niet van. Voor 2024 heeft Pieter Thienpont zich een ambitieus doel gesteld: een marktaandeel van 5% voor het elektrische gamma. Afhankelijk van de marktsituatie zou dit neerkomen op 85 tot 100 nieuwe elektrische trucks dit jaar.

Volgens Volvo Trucks België zal de Belgische markt dit jaar waarschijnlijk krimpen. Enerzijds was het resultaat voor 2023 uitzonderlijk hoog, omdat we de vertraging in 2022 als gevolg van het einde van de leveringsbeperkingen in de fabrieken grotendeels hebben ingehaald. Anderzijds is het economische klimaat momenteel minder gunstig. Pieter Thienpont schat daarom dat er dit jaar ongeveer 7.500 voertuigen van meer dan 16 ton zullen worden ingeschreven, wat in lijn is met het gemiddelde van de afgelopen 14 jaar.

Wat het gamma van Volvo Trucks betreft, zal 2024 uiteraard in het teken staan van de commerciële lancering van de FH Aero-reeks en de gloednieuwe FM Low Entry, die de positie van de Zweedse fabrikant in stedelijke toepassingen verder zal versterken.

Lees alles over Volvo Trucks Belux

Volvo Trucks Belux

video

Volvo Trucks FH Aero – Transport & VAN.TV 64 (Kanaal Z – maart 2024)

Volvo Trucks heeft een belangrijke evolutie van de FH-cabine gepresenteerd, die naar voren toe verlengd is om hem aerodynamischer te maken en het brandstofverbruik te verlagen. De Zweedse fabrikant heeft gebruik gemaakt van de speelruimte die de huidige regelgeving biedt voor maximumgewichten en -afmetingen voor vrachtwagens, zoals DAF Trucks heeft gedaan met de XG+ en […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo