TLV gechoqueerd door de verhoging van de kilometerheffing in Vlaanderen

De beroepsfederatie Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) maakt zich zorgen over de komende stijging van de kilometerheffing op de Vlaamse wegen. Ze beweert dat dit het probleem van de dichtslibbende wegen geenszins zal oplossen.

Ondanks het negatieve advies van de ‘Mobiliteitsraad’ (Mora) zullen vrachtwagens van meer dan 32 ton vanaf juli 2020 op de Vlaamse tolwegen 0,02 euro per kilometer extra moeten betalen. De Mora beweert dat die verhoging het fileprobleem niet zal oplossen. Volgens de raad is daarvoor een intelligente kilometerheffing voor alle voertuigen nodig, dus ook voor lichte bedrijfsvoertuigen en personenwagens. Voor transportbedrijven loopt die stijging op tot 60 miljoen euro, terwijl ze ter compensatie op geen enkele oplossing voor de mobiliteit kunnen rekenen. De Mora vervolgt dat dit ook het milieu niet ten goede komt, aangezien de lineaire verhoging van 0,02 euro vervuilende trucks goedkoper maakt. TLV, dat bij de Mora zetelt, zegt gechoqueerd te zijn. “De transport- en mobiliteitssector wil oplossingen voor de opstoppingen, maar de regering legt het advies van de Mora naast zich neer. De 0,02 euro extra per kilometer zet de transportsector nog meer onder druk en de marges zijn al zo beperkt. We raden onze leden aan om de bijkomende kosten naar hun klanten door te berekenen, dat is de enige manier waarop ze kunnen overleven. En helemaal niemand is tevreden met deze situatie”, besluit Lode Verkinderen, secretaris-generaal van TLV.

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo