Afstandscoëfficiënt daalt met 4 punten

De resultaten van de ITLB-conjunctuurenquête voor het eerste kwartaal van 2020 laten al een duidelijke verslechtering van de economische situatie van de vervoerders zien, maar niet in die mate dat men zou kunnen vrezen.

Het is nogal een open deur: het onderzoek wijst op een daling van de activiteit (-34% in het nationale vervoer en -26,5% in het internationale vervoer), een daling van de rekrutering (15,3% van de vervoerders zegt op zoek te zijn naar een chauffeur, tegenover 40,1% een jaar eerder), en stabiele kostprijzen dankzij lagere brandstofprijzen. Aan de andere kant is de ITLB-enquête de enige die de afstandscoëfficiënt meet, en dit is een bijzonder gevoelig punt sinds het begin van de coronacrisis. Deze coëfficiënt is slechts licht gedaald: eind maart bedroeg hij 66,9%, een daling met vier punten ten opzichte van het vorige kwartaal en van dezelfde periode in 2019.

Wat de gevolgen van de crisis voor de financiële gezondheid van de transportbedrijven betreft, deze zijn nog steeds moeilijk te voorspellen: 17,3 % van de vervoerders meldt liquiditeitsproblemen, wat al met al slechts een stijging van 6 % betekent ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook hier hadden we veel erger kunnen verwachten…

lees ook

Aankomende Events

Ontvangt u onze wekelijkse newsletter nog niet? Schrijf u dan nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo