UPTR juicht het Franse verbod op rusten in de bestelwagen toe

De UPTR dringt er bij de nieuwe federale minister van mobiliteit, Georges Gilkinet, op aan om zich te laten inspireren door zijn Franse tegenhanger, aangezien onze zuiderburen de nachtelijke (en a fortiori wekelijkse) rust in de cabine van een licht bedrijfsvoertuig hebben verboden.

Sinds 9 september is Frankrijk verder gegaan dan zijn buurlanden en het mobiliteitspakket: niet alleen de wekelijkse rust in de cabine is verboden, maar ook de dagelijkse rust in het geval van lichte bedrijfsvoertuigen. De Franse autoriteiten zijn van mening dat de werkgever moet zorgen voor huisvesting buiten het voertuig die verenigbaar is met de menselijke waardigheid en die de menselijke gezondheid respecteert. Bovendien is de werkgever niet vrijgesteld van aansprakelijkheid als hij zich beroept op de vrije keuze van de werknemer: er is sprake van een resultaatsverplichting en niet van een middelenverbintenis.

De mogelijke sancties zijn zwaar: een boete van maximaal 1500 euro voor de eerste overtreding, die in geval van een recidive kan worden verhoogd tot 3000 euro, alternatieve sancties in de vorm van een tijdelijke schorsing van het rijbewijs of een tijdelijke stillegging van het voertuig, een borgsom van 750 euro per overtreding, of zelfs een boete van 30.000 euro en een jaar gevangenisstraf als kan worden aangetoond dat de werkgever het werk van de chauffeurs heeft georganiseerd zonder zich ervan te vergewissen dat zij kunnen profiteren van aanvaardbare huisvestingsvoorwaarden.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo