ADR-examens : “FOD Mobiliteit geeft klap in het gezicht van Wallonië”

In Wallonië blijft de valorisatie van ADR-examens in het kader van Code 95 een probleem: de FOD Mobiliteit en Vervoer heeft zopas bevestigd dat ADR-cursussen niet zullen worden opgenomen in de lijst van verplichte code 95-bijscholingscursussen met terugwerkende kracht tot 23 mei 2020, zoals de Waalse regering nochtans had aangekondigd.

Deze situatie is duidelijk het gevolg van de regionalisering van de Code 95 en van het feit dat Wallonië (net als Brussel) voor het beheer van bepaalde administratieve aspecten van de Code 95 nog steeds een beroep wil doen op de diensten van de FOD. Op 10 september 2020 heeft de Waalse regering een besluit bekendgemaakt waarbij de ADR-cursussen worden opgenomen in de lijst van verplichte opleidingen in het kader van Code 95, met terugwerkende kracht tot 23 mei 2020. De FOD Mobiliteit en Vervoer van zijn kant deelt mee dat hij pas vanaf 15 mei 2021 de valorisatie van ADR-examens zal toestaan. De FOD voegt eraan toe dat “het structureel onmogelijk is om vóór deze datum geslaagde examens om te zetten”.

De UPTR beschouwt dit als een klap in het gezicht van het Waals Gewest, maar erkent dat Wallonië de omzetting van de Europese richtlijn al geruime tijd aan het rekken is en moeite heeft om de aan het Gewest gedelegeerde bevoegdheden te beheren. “Wij constateren eens te meer dat de overdracht van bevoegdheden (in verband met de 6e staatshervorming) een echte kruisweg is. De regionalisering van de bevoegdheden is een fiasco dat de Belgische ondernemers en belastingbetalers achterwege hadden kunnen laten. De UPTR ook”, aldus Michael Reul, algemeen secretaris van de UPTR.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo