Afvaltransport: regionalisering flopt weer

Vanaf 1 januari 2024 zal Vlaanderen een nieuw type digitaal document opleggen voor alle afvaltransporten die afkomstig zijn uit of bestemd zijn voor het gewest. Verwacht wordt dat Brussel het Vlaamse systeem zal volgen, maar Wallonië niet. Een betreurenswaardige situatie volgens Michael Reul, directeur van UPTR.

Het Vlaamse initiatief is een stap in de richting van de digitalisering van transportdocumenten waar de hele sector om vraagt, maar het zal gevolgen hebben voor bedrijven die afval vervoeren in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. “Je kunt het Vlaanderen niet kwalijk nemen dat het vooruit wil, maar je kunt het Wallonië kwalijk nemen dat het de omvang van het probleem nog niet heeft begrepen,” merkt Michael Reul op. “Idealiter zou het nieuwe Vlaamse systeem perfect compatibel moeten zijn met de elektronische vrachtbrief, die exact dezelfde informatie gebruikt, maar we wachten nog steeds tot de federale regering op dit vlak vooruitgang boekt. In de tussentijd zullen operatoren verschillende systemen moeten gebruiken, wat hun administratieve taak nog ingewikkelder zal maken.”

België is (net als Duitsland trouwens) een van de weinige Europese landen die het Europese eCMR-protocol nog niet hebben geratificeerd. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet, die hiervoor verantwoordelijk is, beloofde ons in april 2022 dat hij deze niet-ondertekening zou onderzoeken, maar sindsdien hebben we niets meer van hem vernomen. Hij werd onlangs ook in het parlement ondervraagd door parlementslid Marianne Verhaert (Open VLD) over dit onderwerp. De veralgemeende invoering van eCMR moet ook versneld worden door een initiatief van de Commissie, en zou ten vroegste in 2025 kunnen plaatsvinden.

“We moeten toegeven dat de manier waarop eCMR werd beheerd in België en zelfs in de Benelux-landen een flop was”, beweert Michael Reul. “In het belang van de transporteurs moet er snel één systeem worden ingevoerd, gebaseerd op één server, bijvoorbeeld het IMI-systeem dat al wordt gebruikt om de terbeschikkingstelling van werknemers te melden.

Lees alles over UPTR

UPTR

video

UPTR ontmoet kmo transport en logistieke ondernemingen

UPTR is de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke ondernemers die de Belgische Transport- en Logistieke ondernemers vertegenwoordigd op een regionaal, nationaal en Europees niveau. UPTR biedt een brede waaier van diensten en juridische bijstand aan en dit alles om de administratieve last van de transport- en logistieke ondernemingen van vandaag te verminderen. “Onze leden […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo